Saturday, July 17, 2010

*Kisah Hidupku Kini*

Posted by Mizz LiN at 9:00 PM 0 comments
Dah hampir sebulan aku keje di perlis...menetap di kedah.. 1st time berjauhan dgn my family.. tu la dulu2 nak sgt bawa diri la konon2.. termakbul le kisahnya...huk3.. tp xpe,kat sini leh belajar tentang budaya org2 di negeri lain.. Mula2 menjejakkan kaki ke negeri kedah/perlis di tempat aku tinggal/keje skunk mmg agak susah sbb kat sini mmg totally different ngan kl/putrajaya tuh.. bahasa pon lain..hu3.. mana tau lama2 sok pandai ckp cam dorg gak kan..hik3....
Perjalanan dr umah aku di kedah ni ke kangar tuh mengambil masa lebey kurg dlm setengah jam.. kalo slow gile bleh jd 45 minit... slow tu bukan apa ye tp kerana byk sgt speed trap.. en2. polis ni rajin bekerja skit..hu3.. tp kalo pg2 tu da xde makna nak bawa slow..kompom lambat...lgpun tau2 je la aku ni mmg terkenal dgn perangai suka g keje last2 minit,iaitu dkt2 nak kul 8 bawu sampai..haha.. Nak citer la skit pasal pemandu2 kat sini... pergh kalah kat kl tau dak.. kot suka dorg je mcm jalan tu depa punya..kdg2 naik angin jugak aku maklumla aku ni kalo kat jalan raya cpt panas ati kalo pemandu2 tu biadap..hu3.. maka aku pon tunjuk la belang aku kunun2 cam aku da pandai sgt jalan2 kat situ..hu3... tu je la yg geramnya kan.. even masa kat kl/putrajaya dulu pon aku mmg camtu.. xsuka bully road nih!!
Tp kalo citer pasal makanan atau brg2 kat sini mmg best la kan.. sbb muwah.. tp tgk juga la.. kalo kat mall2 cam c-mart tu mahal skit dr aneka atau yawata tu.. tp kalo kat kedai2 biasa mmg muwah2.. makanan pon camtu.. ada kedai muwah ada kedai mahal,so kena pandai pilih la kan.. kalo bab ni mmg x dinafikan sesuai utk langkah penjimatan..
Pasal life plak sini different skit compare ngan kl/putrajaya... org2 sini jrg bersosial.. ada tu ada bukan xde ok.. sbg contoh ada je karaoke,pgg wyg (hanya di kedah..plg hampir ngan umah aku hanya jitra mall..hu3),then bowling centre.. so kira ada juga la dorg bersosial... cuma maybe xsampai lewat2 mlm cam kl la kot... then x 'havoc' cam kl la kan.. tp walau apa pon aku still xleh meneruskan xtvt2 yg penah aku lalui bersama teman2 ku di putrajaya dulu sbb kat sini xde kgkawan mcm tuh..hu3.. maka duk umah je la aku,skadar on9 tenet 'n' meng'update' blog je la..huk3.. hobi baru blaja masak..hik3..
Keje? keje ok je kot wat masa nih.. biasa la mula2 ni mmg la blur2 skit.. kdg2 tuh tension gak.. bawu tau perasaan jd org baru camne....huk3.. da lama jd 'senior' masa kat putrajaya bile jd 'junior' kat cni bawu tau camne.. rasakan.. padan muka aku..haha.. cara kerja kat tpt aku bertugas skrg pon mmg totally different gak ngan cara kerja kat opis lama ku di putrajaya.. kemudahan pon xyah berangan la nak mewah2 cam kat putrajaya.. even mcm kat tpt aku skunk pc kena share.. tenet ada satu pc je leh guna tp aku xmo salah guna kan tenet di opis.. (sebenarnya pc share tuh..xnak la nti dorg kata pape..huk3).. so balik umah je la bawu aku leh on9 ok..hu3.. pendek kata kemudahan mmg sederhana je ok.. xde grand2 ok.. jd kepada warga2 putrajaya bersyukur la anda kerana masih dpt merasa kemewahan..huk3.. emm..yg bestnya xde punch card...hehe.. tp ada buku kedatangan la..aku jrg tulis pon..huk3.. nti teringat bawu tulis..hu3.. tp d cni kita mengamalkan sikap jujur ok.. aku kompomkan diri aku akan smpai kat opis b4 8.. at least kul 8 tu da ada dlm kawasan pejabat..hehe.. penerimaan dorg? don't know la.. janji aku wat keje aku sudah.. cuma kdg2 kita sikit stress la kan sbb sbg org bawu pastu kena lak ngan environment bawu,cara kerja bawu mmg byk benda nak kena blaja so blum cekap la kan.. harap2 dorg paham n ingt tu la.. nak terima pembaharuan ni take time ok..huk3.. walau apa pon aku tetap akan berusaha sebaik mgkin utk memperbaiki kelemahan aku dan akan cuba buat yg terbaik utk jabatan aku skunk... go go go gurlz..huk3.. :P
Kgkawan? aku xramai sgt kawan yg aku kenal d cni.. ema antara kawan yg mmg aku da kenal dr putrajaya lg..huk3.. pastu pg2 slalu breakfast ngan kak suri@mahsuri.. kalo masalah keje ke pape ke mmg slalu share ngan kak suri je la.. ema jauh skit dr aku so xleh nak breakfast skali.. time lunch plak kak suri g amik anak skolah.. nak kuar ngan ema mmg xsempat sbb rushing maka ari jumaat je la kalo nak lunch ngan ema pon..hu3.. pastu ada la yg aku kenal spt kak liza,kak ina, kak ros (double k.ros..hu3), ct (rekod),syikin (dr putrajaya lg aku kenal..hehe),kak ct (gerakan),kak faezah...bley kira ngan jari je la kgkawan aku kat cni kan..huk3.. dlm jabatan aku plak xramai org so kenal2 gitu je la tp sume ok2 rasanya.. at least dorg bg peluang la kan kat aku sbg 'budak baru' nih..hu3.. pape pon life must go on..huk3..

"Steamboat Soup" ala Linda Sweet.. :P

Posted by Mizz LiN at 2:14 PM 0 comments
emmm.. hari ni malas nak masak pape.. so just wat "Steamboat Soup-Linda Sweet"huk3.. simple dan mudah... sedap pun sedap..haha (skali skala angkat bakul sendiri pe salahnya..hu3).. tgk je resipi kat internet then ikut je..haha.. lgpun dlm keadaan xde mood nak masak then lapar plak tuh xde pilihan lain melainkan kena gak masak pape..huk3.. Kebetulan bahan2 mmg da ada...so,here we come.. :P

Sunday, July 11, 2010

*~*Mee Goreng Special-Linda Sweet*~*

Posted by Mizz LiN at 9:11 PM 0 comments

emmm...arini aku bowink lg ok.. jd aku decide nak masak mee goreng...hu3.. asik masak je kan.. pastu bawu2 blaja ni xpandai budget sgt...termasak byk jek..huk3.. abis la diet aku...hua3.. xpe3..bulan pose nti aku diet ok..hu3.. menu arini is mee goreng special linda sweet.. sbb aku yg masak jd aku nak namakan mee goreng spesel ni atas nama aku..hu3.. sedap plak aku rasa.. td cam da wisau da xbrapa sedap..tp skali makan besh gak la.. (puji diri sendiri lak kan..huk3) tp mmg da sedap pon.. mcm mee goreng biasa gak cuma aku letak sayur sawi,taugeh,tomato then fishball pastu ayam lg... emm..spesel la tuh kan..hik3.. kalo kat putrajaya dulu wat camni kan bleh ajak kgkawan makan kan3.. xpon tapau bawak balik kat umah mak.. mesti mak terkejut tgk aku leh masak..hu3... :P


***R3s!P! K3t@M M@s@k L3M@K C!L! @p!+N3N@s-L!nD@ Sw33T***

Posted by Mizz LiN at 8:39 PM 0 comments
Emm..seperti yang dijanjikan.. i update ye resipi ni utk info bersama.. special dr linda sweet..hu3.. try la k.. :P

Bahan-bahan:-
1kg ketam
1/2 biji nenas
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 sudu kunyit
15 biji cili api
1 kotak santan
garam secukup rasa

Bahan-bahan yg perlu dikisar:-
bawang merah, bawang putih, cili api

1.Masukkan ketam yg telah disiang ke dalam periuk.
2.Nenas potong kecil2 then masukkan ke dalam periuk.
3.Masukkan bahan-bahan yg dikisar,kunyit dan serai yg telah diketuk ke dlm periuk yg berisi ketam dan nenas td ye...
4.Tutup periuk dan buka api dengan perlahan.
5.Bila air dr bahan-bahan yg dikisar,ketam dan nenas td hampir kering ye (bukan da kering tau), then baru masukkan santan. Pastu masukkan la air sikit tp pandai2 la budget ye jgn sampai x rasa/nampak lemak santan tuh..
6.Seterusnya kacau..Bila da mendidih baru masukkan garam secukup rasa... nak lg sedap masukkan la sikit serbuk perasa scukup rasa gak (tp aku x guna pon serbuk perasa..hu3)

***p/s: Selamat Mencuba***

Saturday, July 10, 2010

*~*Ketam Masak Lemak Cili Api+Nenas & Terung+Buncis Goreng*~*

Posted by Mizz LiN at 5:45 PM 0 comments
Emmm.. hari ni aku tringin nak masak "ketam masak lemak cili api+nenas"... mesti pelik kan... yela aku ni bukannya pandai masak tp sejak2 duk sini da xleh nak enjoy2 cam dulu da.. tpt org bukan kita tau sgt kan + xde kwan sgt (kalo ada pun kena paham kawan ada komitmen masing2..hu3) maka aku pun duk umah je la... drpd bowink2 tuh baik la aku blaja masak..hehe.. sronok gak masak2 nih..hu3.. emm smlm da amik resipi dr kak ct kat opis... lepas jek dpt resipi tu trus je aku ngajak ema teman aku p C-Mart Arau membeli bahan2 yg diperlukan.. ketam da beli da ari khamis malam tuh... so,arini kena la masak jgkkan.. xkan nak tgu sampai ketam tu jalan sendiri balik ke pasar...huk3.. senang jek resipi dia... tambah2 plak dpt blender baru.. jd semakin seronok la aku nak memasak nih..hehe... sodap x sodap blkg kira... janji aku mencuba ye dak??? usaha tangga kejayaan..hu3.. Setelah aku mencuba resipi tuh then+ ngan resipi yg aku amik kat internet maka menjadi la "Ketam Masak Lemak Cili Api+Nenas-Linda Sweet"..hu3.. (nak jugak sweet tuh..huk3) pastu aku masak la sikit sayur "Terung+Buncis Goreng-Linda Sweet" sbg pelengkap menu hidangan utk makan ngan nasi... Sedapppp.... Berbaloi2 i masak u ollz...hik3..

"Ketam Masak Lemak Cili Api + Nenas- Linda Sweet"

"Terung + Buncis Goreng-Linda Sweet"


*p/s: sapa nak resipi menu nie nti i update ok.. :P

Sunday, July 4, 2010

.:Bersantai 'd' Hujung Minggu:.

Posted by Mizz LiN at 10:50 PM 2 comments
Emm...oleh sbb citer 'zoo' bawu kuar,so aku ngajak la ema p teman aku tgk wayang arini di Jitra Mall@JM (berdekatan ngan umah ema).. ajak karok skali ema xmo dgn alasan "sore aku xsedap la linda...." so lepas zohor aku pun kuar la dr umahku di Changlun ke Jitra yg mengambil masa hampir setengah jam gak la kan... then kami trus ke JM... Kesimpulan dr citer zoo yang dibintangi oleh Lan Pet2,Lisa Surihani yg cute giles tuh, Bob Lukman dan pelakon2 len tu mmg best... Kelakar dan sgt sesuwai utk org meng'release'kan tension..hehehe... Lepas je abis tgk wyg aku dan ema p shopping di aneka.. no more c4 okies...huk3.. yg ada dcni just aneka,yawata,c-mart dan di perlis lak ada the store... ok,back to basic... time shopping tu,we all shopping brg2 keperluan umah n plg xtahan we all shopping brg2 nak memasak...hahaa.. bawu2 nak blaja masak ni kan excited tul nak masak2.. pe lg sume perencah,sayur2,dan mcm2 la duk beli... aku plak siap pesan kat ema.. "beli je sume..nti kita tgk resepi camne nak masak ye..hik3".. emm xpe kte tgk je nti aku masak ke x kan..hik3... pas shopping jek aku dan ema menyambung sesi shopping d pasar malam...hehe.. kat cni sume bahan mentah cam makanan laut fresh2... then muwah plak tuh.. tp kitorg beli ayam jek..hehe.. yg len2 aku da beli da aritu tgal nak masak jek..hu3.. owh ye.. time shopping di pasar mlm hubby ema ikut skali.. tlg angkat brg..hek3.. lastly aku balik umah malam gak la tp sib baik x sesat..hu3.. kalo x kena pnggil abg polis tlg anta balik la jawabnya..hahaha... letey tp best... begitu la episod minggu nie menghabiskan masa separuh hari bersama ema... len kali aku update lain okies... :P

p/s: gambo xde kerana xdek masa nak bergambo...hu3.. (atau dlm erti kata len takut org kata jakun laks...ahaks)

♥A Part Of My Love♥ ~Part 2~

Posted by Mizz LiN at 12:40 PM 0 comments
Aritu citer pasal my family part 1.... nie part 2 plak ok serba sedikit ttg my family... nie kes windu my family la ni sbb tu nak share dgn korg...hehe... i will always luv them 4 ever... And they are always with me when i just need them... luv them till the end of my life... >_<
Emm...actually aku ada 4 org adik beradik yg ckup lengkap... ada kakak,abang,aku dan adik.. Sejak arwah abah aku meninggal dunia lebih kurg 14 tahun yg dulu, maka kami adik beradik just tinggal dgn our luv mom... My Luv Mom la yg jaga dan memikul segala tanggungjawab sbg ibu dan merangkap ayah kepada kami... Apapun,dia la ibuku yg paling best dan aku sgggttttt3333 syggggg ngan mak aku.... Segala pengorbanan ibuku xkan mampu aku balas hingga ke akhir hayatku... Begitu juga dgn adik beradikku yg lain... Luv u all 4 ever.. ooppss.. kalo korg perasan mmg xde gambo abg aku sbb dia xsuka bergambo pun.. aku just nak dorg tau yg aku syg sgt kat dorg... dorg la family aku utk selama2nya... walau camne pon or walau apa pon terjadi dorg la family aku dan aku syg dorg utk selama2nya... syahdu kan3..hehe.. and now aku da ada 5 org anak buah...hehe.. abih la aku pehni.. time raya jenuh la kena 'pow' ngan anak2 buahku..hik3.. xpela.. nti aku pow kat mak2 dorg plak kan..hahahaa...


dgn anak adikku...

comey kan..suka tgk aksi dia..hehe



 

.: Abadi Selamanya :. Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting