Saturday, July 17, 2010

*Kisah Hidupku Kini*

Posted by Mizz LiN at 9:00 PM
Dah hampir sebulan aku keje di perlis...menetap di kedah.. 1st time berjauhan dgn my family.. tu la dulu2 nak sgt bawa diri la konon2.. termakbul le kisahnya...huk3.. tp xpe,kat sini leh belajar tentang budaya org2 di negeri lain.. Mula2 menjejakkan kaki ke negeri kedah/perlis di tempat aku tinggal/keje skunk mmg agak susah sbb kat sini mmg totally different ngan kl/putrajaya tuh.. bahasa pon lain..hu3.. mana tau lama2 sok pandai ckp cam dorg gak kan..hik3....
Perjalanan dr umah aku di kedah ni ke kangar tuh mengambil masa lebey kurg dlm setengah jam.. kalo slow gile bleh jd 45 minit... slow tu bukan apa ye tp kerana byk sgt speed trap.. en2. polis ni rajin bekerja skit..hu3.. tp kalo pg2 tu da xde makna nak bawa slow..kompom lambat...lgpun tau2 je la aku ni mmg terkenal dgn perangai suka g keje last2 minit,iaitu dkt2 nak kul 8 bawu sampai..haha.. Nak citer la skit pasal pemandu2 kat sini... pergh kalah kat kl tau dak.. kot suka dorg je mcm jalan tu depa punya..kdg2 naik angin jugak aku maklumla aku ni kalo kat jalan raya cpt panas ati kalo pemandu2 tu biadap..hu3.. maka aku pon tunjuk la belang aku kunun2 cam aku da pandai sgt jalan2 kat situ..hu3... tu je la yg geramnya kan.. even masa kat kl/putrajaya dulu pon aku mmg camtu.. xsuka bully road nih!!
Tp kalo citer pasal makanan atau brg2 kat sini mmg best la kan.. sbb muwah.. tp tgk juga la.. kalo kat mall2 cam c-mart tu mahal skit dr aneka atau yawata tu.. tp kalo kat kedai2 biasa mmg muwah2.. makanan pon camtu.. ada kedai muwah ada kedai mahal,so kena pandai pilih la kan.. kalo bab ni mmg x dinafikan sesuai utk langkah penjimatan..
Pasal life plak sini different skit compare ngan kl/putrajaya... org2 sini jrg bersosial.. ada tu ada bukan xde ok.. sbg contoh ada je karaoke,pgg wyg (hanya di kedah..plg hampir ngan umah aku hanya jitra mall..hu3),then bowling centre.. so kira ada juga la dorg bersosial... cuma maybe xsampai lewat2 mlm cam kl la kot... then x 'havoc' cam kl la kan.. tp walau apa pon aku still xleh meneruskan xtvt2 yg penah aku lalui bersama teman2 ku di putrajaya dulu sbb kat sini xde kgkawan mcm tuh..hu3.. maka duk umah je la aku,skadar on9 tenet 'n' meng'update' blog je la..huk3.. hobi baru blaja masak..hik3..
Keje? keje ok je kot wat masa nih.. biasa la mula2 ni mmg la blur2 skit.. kdg2 tuh tension gak.. bawu tau perasaan jd org baru camne....huk3.. da lama jd 'senior' masa kat putrajaya bile jd 'junior' kat cni bawu tau camne.. rasakan.. padan muka aku..haha.. cara kerja kat tpt aku bertugas skrg pon mmg totally different gak ngan cara kerja kat opis lama ku di putrajaya.. kemudahan pon xyah berangan la nak mewah2 cam kat putrajaya.. even mcm kat tpt aku skunk pc kena share.. tenet ada satu pc je leh guna tp aku xmo salah guna kan tenet di opis.. (sebenarnya pc share tuh..xnak la nti dorg kata pape..huk3).. so balik umah je la bawu aku leh on9 ok..hu3.. pendek kata kemudahan mmg sederhana je ok.. xde grand2 ok.. jd kepada warga2 putrajaya bersyukur la anda kerana masih dpt merasa kemewahan..huk3.. emm..yg bestnya xde punch card...hehe.. tp ada buku kedatangan la..aku jrg tulis pon..huk3.. nti teringat bawu tulis..hu3.. tp d cni kita mengamalkan sikap jujur ok.. aku kompomkan diri aku akan smpai kat opis b4 8.. at least kul 8 tu da ada dlm kawasan pejabat..hehe.. penerimaan dorg? don't know la.. janji aku wat keje aku sudah.. cuma kdg2 kita sikit stress la kan sbb sbg org bawu pastu kena lak ngan environment bawu,cara kerja bawu mmg byk benda nak kena blaja so blum cekap la kan.. harap2 dorg paham n ingt tu la.. nak terima pembaharuan ni take time ok..huk3.. walau apa pon aku tetap akan berusaha sebaik mgkin utk memperbaiki kelemahan aku dan akan cuba buat yg terbaik utk jabatan aku skunk... go go go gurlz..huk3.. :P
Kgkawan? aku xramai sgt kawan yg aku kenal d cni.. ema antara kawan yg mmg aku da kenal dr putrajaya lg..huk3.. pastu pg2 slalu breakfast ngan kak suri@mahsuri.. kalo masalah keje ke pape ke mmg slalu share ngan kak suri je la.. ema jauh skit dr aku so xleh nak breakfast skali.. time lunch plak kak suri g amik anak skolah.. nak kuar ngan ema mmg xsempat sbb rushing maka ari jumaat je la kalo nak lunch ngan ema pon..hu3.. pastu ada la yg aku kenal spt kak liza,kak ina, kak ros (double k.ros..hu3), ct (rekod),syikin (dr putrajaya lg aku kenal..hehe),kak ct (gerakan),kak faezah...bley kira ngan jari je la kgkawan aku kat cni kan..huk3.. dlm jabatan aku plak xramai org so kenal2 gitu je la tp sume ok2 rasanya.. at least dorg bg peluang la kan kat aku sbg 'budak baru' nih..hu3.. pape pon life must go on..huk3..

0 comments:

 

.: Abadi Selamanya :. Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting